Zoekt u een zonnepanelen installateur? Installatiebedrijf Gorinchem is InstallQ gecertificeerd.

Wilt u zelf duurzaam stroom op gaan wekken dan kan Installatiebedrijf Gorinchem u daarin ontzorgen. Voordat u een zonnepanelen installateur kiest heeft u vast nog wat vragen. Hoe wij werken leggen we hieronder uit.

Zonnepanelen advies nodig?

Wilt u energie besparen en heeft u persoonlijk advies nodig? Neem contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken.

Zoekt u een betrouwbare zonnepanelen installateur?

Als u een zonnepanelen installateur zoekt, dan wilt u ook zeker weten dat deze betrouwbaar is. Er zijn een paar aspecten waar u op kunt letten. Om te beginnen de keurmerken en certificeringen. Een goed voorbeeld hiervan is de InstallQ-certificering met erkenning voor elektra en zonnepanelen (PV). Deze certificering houdt in dat er veilig wordt gewerkt en ook met kennis van zaken. Het toont ook aan dat een bedrijf zegelrecht heeft. Nu vraagt u zich wellicht af wat zegelrecht is? Dit wil zeggen dat de monteur toestemming heeft van de netbeheerder om het zegel op de aansluitkast te verbreken. Op deze manier kunnen de hoofdverzekeringen verwijderd worden en kan er zonder spanning worden gewerkt. Het is een belangrijke voorwaarde om veilig te kunnen werken tijdens de werzaamheden aan de groepenkast.

Het eerste contact met ons als zonnepanelen installateur

Gedurende het eerste contactmoment met ons als zonnepanelen installateur zullen we samen met u uw wensen bespreken. Waarschijnlijk wilt u ook meer te weten komen over onze betrouwbaarheid. Installatiebedrijf Gorinchem is InstallQ erkent.

Voordat de zonnepanelen geïnstalleerd kunnen worden, zal eerst bepaald moeten worden waar deze komen te liggen, maar ook moet worden vastgesteld hoeveel panelen er op de beschikbare ruimte passen. Ook moet er nog vast worden gesteld waar de omvormer geplaatst gaat worden, net als het aansluitwerk in de meterkast. Bezuinig NIET op een goede en veilige installatie!

Hoe worden zonnepanelen geplaatst?

Vooraf komt onze zonnepanelen installateur eerst een kijkje nemen op locatie om de plaats van de zonnepanelen vast te leggen. De zonnepanelen gelegen op het zuiden zorgen vaak voor de hoogste opbrengst. Toch kan het soms beter zijn om de andere kant van een dak te kiezen om te zorgen voor de maximale opbrengst. Er zijn meerdere factoren van invloed op het leggen van de panelen, namelijk:

 • Er wordt gekeken welke dakvlakken geschikt zijn. Dit kunnen er meerdere zijn, hierdoor kunnen er meer panelen worden geplaatst (meestal zijn er dan ook meerdere omvormers nodig).
 • Als u een schoorsteen heeft, dan kan dat zorgen voor schaduw. Het hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar er kan dan ook geadviseerd worden om te kiezen voor micro-omvormers of optimizers.
 • Er moet opgelet worden dat panelen niet te dichtbij een rand of de nok liggen (dit is een risico bij storm).
 • Een ander punt van aandacht is de schaduw van bomen en gebouwen (dit kan ten koste gaan van de opbrengst).

Een goede zonnepanelen installateur kan op verschillende manieren een soort ‘legplan’ in kaart brengen. Dat kan eventueel op afstand door gebruik te maken van speciale computerprogramma’s. Maar het is veel prettiger om op locatie af te spreken zodat u alles kunt bespreken. Hierdoor kan ook direct vast worden gesteld hoe dat de voeding naar de meterkast kan lopen. Maar ook de plaats van de omvormer kan dan beter in kaart worden gebracht.

Hoe worden zonnepanelen geplaatst?

De zonnepanelen installateur komt eerst een kijkje nemen op locatie om de plaats van de zonnepanelen vast te leggen. De zonnepanelen gelegen op het zuiden zorgen vaak voor de hoogste opbrengst. Toch kan het soms beter zijn om de andere kant van een dak te kiezen om te zorgen voor de maximale opbrengst. Er zijn meerdere factoren van invloed op het leggen van de panelen, namelijk:

 • Er wordt gekeken welke dakvlakken geschikt zijn. Dit kunnen er meerdere zijn, hierdoor kunnen er meer panelen worden geplaatst (meestal zijn er dan ook meerdere omvormers nodig).
 • Als u een schoorsteen heeft, dan kan dat zorgen voor schaduw. Het hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar er kan dan ook geadviseerd worden om te kiezen voor micro-omvormers of optimizers.
 • Er moet opgelet worden dat panelen niet te dichtbij een rand of de nok liggen (dit is een risico bij storm).
 • Een ander punt van aandacht is de schaduw van bomen en gebouwen (dit kan ten koste gaan van de opbrengst).

Een goede zonnepanelen installateur kan op verschillende manieren een soort ‘legplan’ in kaart brengen. Dat kan eventueel op afstand door gebruik te maken van speciale computerprogramma’s. Maar het is veel prettiger om op locatie af te spreken zodat u alles kunt bespreken. Hierdoor kan ook direct vast worden gesteld hoe dat de stroomkabels naar de meterkast kunnen lopen. Maar ook de plaats van de omvormer kan dan beter in kaart worden gebracht.

Veilig werken, welke normen gelden er?

Een zonnepanelen installateur moet aan veel normen voldoen, deze worden hieronder toegelicht:

Veilig werken NEN3140

NEN3140 is gebaseerd op de NEN-EN 50110. Het is een norm die voor Nederland alle relevante eisen bevat voor laagspanningsinstallaties. Van toepassing is de NEN3140 op de bedrijfsvoering bij elektrische installaties en apparatuur tot een nominale spanning van 1000 Volt wisselspanning en 1500V gelijkspanning. Veilig werken staat hierbij voorop, installaties moeten veilig uitgevoerd kunnen worden.

SCOPE12 normen

Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen en daarom is er de Scope12 keuring voor in het leven geroepen. Dit is namelijk een keuring van zonnepanelen en zonnestroom installaties. Door aan de slag te gaan met elektrische installaties, ontstaan er ook altijd een aantal risico´s. Zo brengen de zonnestroom installaties vaak een hoog brandrisico met zich mee. Verzekeraars zijn hier ook van op de hoogte en daarom moet er volgens de Scope12 normen worden gewerkt.

NEN1010

Veilig werken is van belang en zeker bij het installeren van zonnepanelen. Daarom moet er voldaan worden aan de NEN1010. Mocht er in de toekomst een keuring voor particuliere residentiële woningen komen, dan voldoet de installatie daaraan (aan de NEN1010).

Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig?

De meeste opbrengst uit uw zonnepanelen halen, is hetgeen wat u wilt. In deze situatie is het meest optimale dat u dan precies genoeg panelen laat plaatsen, zodat u uw jaarlijkse stroomverbruik zelf kunt opwekken met uw zonnepanelen. Om na te gaan hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, heeft u een aantal gegevens nodig:

 • Uw eigen energierekening zodat u weet hoeveel stroom u per jaar verbruikt.
 • Een schatting van de opbrengst (het vermogen) van de zonnepanelen die u aan gaat schaffen.
 • Misschien wilt u een (hybride) warmtepomp of een elektrische auto kopen. U kunt dan het beste het meerverbruik optellen bij uw huidige jaarverbruik.
 • De afmetingen van uw dak moet u ook in kaart (laten) brengen.

De zonnepanelen installateur kan voor u een goede inschatting maken van de opbrengstverwachting. Om een goede inschatting te kunnen maken hoeveel panelen u nodig heeft, wordt vaak de volgende formule gebruikt:

(jaarlijks stroomverbruik x 1,1) : (het vermogen van 1 paneel in Wattpiek)

Wattpiek (Wp) is het vermogen van zonnepanelen. Het is het (maximale) piekvermogen wat een zonnepaneel op kan wekken onder de standaard condities.

Omvormer en bekabeling plaatsen

De plaats van de omvormer moet goed worden bekeken. De omvormer zal het namelijk minder goed doen wanneer dat deze te heet wordt. Er moet daarom een plaats gekozen worden waar dat goed geventileerd wordt (het apparaat moet zijn warmte kwijt kunnen). Vervolgens is er nog de bekabeling waar dat naar gekeken moet worden. Het is dan de bekabeling van de panelen naar de omvormer, maar ook van de omvormer naar de meterkast. Onze installateurs zullen altijd met u overleggen hoe de bekabeling loopt en zullen hierin ook meenemen dat deze zo min mogelijk zichtbaar zijn. De zichtbare bekabeling zal te allen tijden netjes worden afgewerkt.

Zonnepanelen installateur kiezen

Het kiezen van een goede zonnepanelen installateur neemt wat tijd in beslag. Het advies is dan ook om op zoek te gaan naar meerdere aanbieders zodat u ziet wat de mogelijkheden zijn. Stel uzelf dan ook een paar vragen:

 • Hoe zijn ze tot een legplan gekomen? Hebben zij rekening gehouden met alle factoren zoals schaduw en veilig werken?
 • Wat wordt er gezegd over de opbrengst van een paneel?
 • Wat is de levensduur van de omvormer?
 • Welke garanties worden u aangeboden?
 • U krijgt altijd een specificatie of een datasheet van de zonnepanelen. U vindt hier meer informatie over het maximale vermogen en de vermogensgarantie.

Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvend gesprek. U staat uiteraard vrij om vragen te stellen. Het is belangrijk dat u een goed gevoel krijgt bij het bedrijf dat uw zonnepanelen zal gaan installeren.

Belang goede installateur

Een lagere opbrengst en een gevaarlijke situatie moeten voorkomen worden. Daar kunt u gelukkig zelf ook veel in betekenen door te kiezen voor een betrouwbare installateur in uw regio. Alleen een vakkundig installateur moet u de zonnepanelen op uw dak laten plaatsen. Het beste kunt u kiezen voor een installatiebedrijf dat erkend is door de InstallQ.

Wat kunnen wij als zonnepanelen installateur voor u betekenen?

Bel ons op: 0613332221

×